Foto's

Europese tournee 'Licht en Schaduw' start in Bears

Europese tournee 'Licht en Schaduw' start in BearsDe expositie is vanaf 1 juli tot eind september van dinsdag t/m zondag gratis te bezichtigen van 13.00-17.00 uur.
Meer informatie over het gilde is te lezen op damastweversgilde.weebly.com.
Als extra worden drie lezingen gegeven door Netty Weenink over de gschiedenis van damast. Deze lezingen vinden plaats op zondag 15 en 29 juli en 12 augustus, aanvang 14.30 uur. Ook de lezingen zijn gratis bij te wonen.

Kent u het nog: dat mooie glanzende en gemangelde tafellinnen waarop strijklicht de prachtigste voorstellingen weet te toveren! Waarop rijk gevulde schalen met heerlijkheden stonden te dampen, beschenen door feeëriek licht van de kaarsen in zilveren kandelaars. Kun je het nog horen, het aanslaan van riet en doortrappen van binding en patroon op het jacquard getouw.

Het damast weven is een heel oude techniek. Het gebeurde oorspronkelijk m.n. in huislijke omgeving waarbij dan voornamelijk linnengoed werd geweven.
Werken op de weefgetouwen was zwaar en zeer tijdrovend. Moderne machines hebben dit zware werk inmiddels overgenomen. Toch is het ambacht nog niet geheel uitgestorven. Er zijn gelukkig nog weefsters die het ambacht levend houden en voldoende ruimte hebben om een groot weefgetouw te plaatsen. De groep dames die het damast weven beoefenen is niet zo groot. Het kost veel tijd om een patroon te trekken en vervolgens een paar slagen te weven. Maar het is een rijke beloning als je al werkend het resultaat onder je handen ziet verschijnen.

Al die beloningen, de gerealiseerde damasten weefkunstwerken, worden vanaf 1 juli met het thema “Licht en Schaduw, hedendaags hand geweven damast”, getoond in de Mariakerk in Bears waar ca 20 weefsters hun werk tentoon stellen. Het betreft dan niet alleen zwart/wit weefwerken maar ook mooi gekleurd werk.
De expositie blijft in Bears tot eind september. Daarna gaan de werken op tournee naar o.a. Zwitserland, Estland, Zweden en Duitsland.
De expositie is elke week tot eind september van dinsdag t./m. zondag gratis te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over het gilde is te lezen op de website van het gilde: damastweversgilde.weebly.com

Als extra worden naast de expositie drie lezingen gegeven in de kerk door Netty Weenink over de geschiedenis van damast Deze lezingen vinden plaats op 15 en 29 juli alsmede op 12 augustus, aanvang 14.30 uur. Ook de lezingen zijn gratis bij te wonen.
Vragen zijn te stellen op damastweversgilde@gmail.com.


Terug

Agenda

Programma doarpshûs d'Ald Skoalle
9 febr. 15 uur: verteller Gjalt de Groot met zangtrio Triofantlyk
18 maart 20 uur: Terug in de tijd
11 april 20 uur Pubquiz

Biljarten en kaarten
Elke maandagavond

Klaverjassen

14 febr.; 13 maart; 10 april

Oud papier 2020
8 febr.;18 april; 4 juli; 19 sept.; 28 nov.
Oud papier graag in dozen of gebundeld langs de weg zetten.


Dorpsvisie Jellum Bears 2015-2020.pdf

Ledenvergadering dorpsbelang en jaarverslag 2018


Film ter ere fan it 75-jierig bestean fan doarpsbelang Jellum/Bears

Foto's 50 jaar Stichting Ald Skoalle

Oude foto's Bears
Oude foto's Jellum
 
Gemeentenieuws

Streekwurk provinsje Fryslân